Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οφείλω να ομολογήσω ότι συνεχίζει να με συγκινεί, όσο και την πρώτη φορά, να δουλεύω με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Αυτούς τους «εραστές της τέχνης…» εν προκειμένω του θεάτρου. Που αγαπούν το θέατρο, που παθιάζονται με θέματα πολιτισμού αν και το επαγγελματικό τους αντικείμενο είναι εντελώς διαφορετικό – φαινομενικά τουλάχιστον. Φαινομενικά, γιατί όπως μου εξήγησαν οι φαρμακοποιοί που συμμετέχουν, το φαρμακείο, ο πάγκος του φαρμακείου, μπορεί να θεωρηθεί και ...Θεατρικός Τόπος! Ανάλογα με ποιον έχουν απέναντί τους κάθε φορά, οι φαρμακοποιοί πρέπει να «υποδυθούν…» και κάποιο ρόλο. Το «…έργο» είναι άλλοτε κωμωδία και άλλοτε δράμα, ανάλογα με τον – απέναντί τους - ασθενή, πελάτη, «…θεατή».
Το μονόπρακτο του Ντε Φιλίππο «Διανυκτερεύον φαρμακείο» (farmacia di turno) είναι το πρώτο έργο του μεγάλου Ιταλού θεατρανθρώπου. Γι' αυτό ίσως παρουσιάζει πολλά προβλήματα στη δομή και την ανάπτυξη. Έτσι, ήταν ανάγκη όχι μόνο να μεταφραστεί αλλά να διασκευαστεί κατά τρόπο ώστε να αποκτήσει ζωντάνια και «χυμούς», σεβόμενοι όμως το πρωτότυπο έργο και το συγγραφέα του. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας του δεύτερου μονόπρακτου που ανέλαβε και αυτό το δύσκολο έργο τα κατάφερε.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο μονόπρακτο ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή στην Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα τιμητικό για τους φαρμακοποιούς που πρώτοι αυτοί μας το παρουσιάζουν!
Ελπίζω, όλοι μαζί, να καταφέραμε να προβάλουμε τα προβλήματα του φαρμακείου και του φαρμακοποιού που, λίγο πολύ, παραμένουν ίδια από το 1920 (στη Νάπολη) ως το 2010 (στην Αθήνα)…Καταφέραμε να γίνουμε όχι μόνο «ομάδα» αλλά κάτι σημαντικότερο: παρέα φίλων! Οι πρόβες ήταν πολλές φορές κοπιαστικές αλλά λειτούργησαν και σαν μια διαδικασία διασκέδασης... Γιατί μπορεί οι φαρμακοποιοί της ομάδας «Ψυχής Ίαμα» να είναι ερασιτέχνες αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι εργάστηκαν με υπομονή, επιμονή, όρεξη, ενθουσιασμό, στοιχεία που καμιά φορά λείπουν και από επαγγελματίες...
Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά που μας παραχώρησε έναν τόσο όμορφο χώρο για τις πρόβες μας. Χωρίς αυτόν θα μας ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε ως εδώ...
Καλή σας διασκέδαση
Τόνια Μάνεση
Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου