Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

«Ψυχής Ίαμα»
Θεατρική Ομάδα Φαρμακοποιών Αθήνας - Πειραιά


«ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕρεύει…»


2διανυκτεΡΕΥΟΝΤΑ… ΘΕΑΤΡΙΚΑ
ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ

1. «Διανυκτερεύον φαρμακείο» Συγγραφέας: Εντουάρντο Ντε Φιλίππο
(πρωτότυπος τίτλος: “Farmacia di turno”)
Μετάφραση – Απόδοση – Μεταγραφή: Μανόλης Μαυρολέων
2. «Και το όνομα αυτού, Παναγιώτης!...»
Συγγραφέας: Μανόλης Μαυρολέων (μέλος Φ.Σ. Πειραιά)

Θέατρο «Τόπος Αλλού» Κυκλάδων και Κεφαλληνίας 17, Κυψέλη, Αθήνα.
Ημερομηνίες Παραστάσεων: 17, 20, 24, 27, 31 Ιανουαρίου και 3, 7 Φεβρουαρίου 2010. Κυριακές: 18.00’ – 20.00’. Τετάρτες: 20.30’ – 22.30’
Σκηνοθεσία: Τόνια Μάνεση (ηθοποιός – σκηνοθέτης)
Σκηνικά – Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσικές επιλογές: Χρήστος Αγγελόπουλος (μέλος Φ.Σ. Αττικής)
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Τσίτουρας

Παίζουν: Αγγελόπουλος Χρήστος (μέλος Φ.Σ. Αττικής), Αθανασίου Αρσένης (μέλος Φ.Σ. Πειραιά), Φλωρέττα Μαργιώλη (μέλος Φ.Σ. Αττικής), Παπαντωνάκου Κλαίρη (μέλος Φ.Σ. Πειραιά), Παπαπέτρου Βασίλης (μέλος Φ.Σ. Αττικής), Κόσο Σάρα (τελειόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής Αθήνας), Ακερμάνογλου Άντι (Βοηθός φαρμακείου, Αθήνα), Σιγάλας Νίκος (υπάλληλος του Φ.Σ. Πειραιά) και Μάνος Τσίτουρας (αστροφυσικός).





Από τον Σεπτέμβριο του 2008 μία ομάδα από 10 περίπου συναδέλφους φαρμακοποιούς, βοηθούς, κλπ, και την ηθοποιό – σκηνοθέτη Τόνια Μάνεση, ξεκινήσαμε με πολύ ενθουσιασμό πρόβες πάνω σε 2 θεατρικά μονόπρακτα που έχουν σαν κεντρικό τους θέμα το χώρο δουλειάς μας υπό τον γενικό τίτλο «ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕρεύει».
Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι, μέσα από τη διαχρονική κατάσταση όσων συμβαίνουν σ’ ένα φαρμακείο και μάλιστα διανυκτερεύον να ανιχνευθεί, από τη σκοπιά της θεατρικής προσέγγισης, «…μια ουσιαστική επαφή του λειτουργήματός μας με την τέχνη και τον πολιτισμό. Όσο το ανελέητο και απάνθρωπο σύστημα προσπαθεί να μας μεταμορφώσει σε κακόμοιρους γραφιάδες, πονηρούληδες εμπόρους και ανελέητους κυνηγούς συνταγών, εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε! Και θα αντισταθούμε όχι μόνο με αξιοπρέπεια και ιώβειο υπομονή στους χώρους δουλειάς μας, αλλά και μη επιτρέποντας να μας οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση. Θα αντισταθούμε όχι απλά διατηρώντας αλλά ισχυροποιώντας κάθε δυνατό και ουσιαστικό δεσμό με την κοινωνία, ανιχνεύοντας κάθε δρόμο που μεγαλώνει τη χαρά στη ζωή.»
Η προσπάθειά μας πέρασε, για έναν ολόκληρο χρόνο, από τα «σαράντα κύματα!…» Χορηγίες που δίνονταν και ανακαλούνταν, υποσχέσεις για βοήθεια από διάφορους φορείς που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, δεν μας πτόησαν και συνεχίσαμε απτόητοι τις πρόβες μας στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά. Φτάνοντας πια στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας, ξεκινήσαμε ήδη τις γενικές πρόβες!
Με τη βοήθεια και τις οδηγίες της κας Τόνιας Μάνεση, τα σκηνικά και τα κουστούμια της κας Μίκας Πανάγου, τις επιλογές των πλέον κατάλληλων – αν όχι και μοναδικών στο είδος τους - θεατρικών έργων, όπως και την παραγωγή πρωτότυπης μουσικής, που γράφτηκε ειδικά για την παράστασή μας, αλλά και με άλλες μουσικές επιλογές, καθώς επίσης και με την επιλογή μιας ποιοτικής και πρωτοποριακής θεατρικής σκηνής (ΘΕΑΤΡΟ «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ»), το εγχείρημα αυτό ξεφεύγει πλέον από τα «ερασιτεχνικά» στάνταρ. Και με το «ερασιτεχνικά», δεν εννοούμε βέβαια την αγάπη μας για τη θεατρική τέχνη που είναι δεδομένη και το αποδεικνύει η δουλειά, η επιμονή και η προσήλωση με την οποία ξεπεράσαμε πολλές αντίξοες συνθήκες. Ούτε ότι θεωρούμε εαυτούς …επαγγελματίες. Εννοούμε ότι ετοιμάσαμε και στήσαμε μια παράσταση απαιτήσεων που μπορεί να κάνει κάθε συνάδελφο, αλλά και τον φαρμακευτικό κόσμο γενικότερα, να αισθανθεί ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Για τούτο και δεν αποζητούμε την επιείκειά σας, όταν με το καλό δείτε την παράστασή μας, αλλά τη συμπαράστασή σας, ακόμη και την κριτική σας, ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι!
Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους, σε όλο τον φαρμακευτικό και γενικότερα υγειονομικό κλάδο, αλλά και σε κάθε πολίτη που έρχεται καθημερινά σε επαφή με το φάρμακο και το φαρμακείο.
Απευθυνόμαστε επίσης στους συνδικαλιστικούς και υγειονομικούς φορείς σε όλα τα επίπεδα και σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Στην παρούσα φάση προγραμματίσαμε 7 συνολικά παραστάσεις γιατί αυτό ήταν το όριο των δυνατοτήτων μας. Μην ξεχνάμε, ότι κι εμείς είμαστε επαγγελματίες και παρά την αγάπη μας γι’ αυτή την προσπάθεια δεν είναι δυνατόν, ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, να προγραμματίσουμε κάτι περισσότερο. Περιμένουμε τη συμπαράσταση, την ανταπόκριση, τη συμμετοχή σας στις παραστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου